keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Aivoasiaa



Aamulehti (paperiversio, en voi siis linkata juttuun) väitti tänään ihan pokkana, että ihmisaivot painaisivat neljäsosan ihmisen kokonaispainosta. Miettikääpä, 80 kiloisen henkilön aivot painaisi siis 20 kiloa. Itselläni alkoi kellot soida heti päässä, kun luin tämän ja aloin miettiä, että eihän se voi pitää paikkaansa. En tiedä missä tuonkin toimittajan aivot on olleet, kun se on kirjoittanut tuon neljäsosan faktana.

Asiasta työkavereiden kanssa keskustellessa mietimme sitä, että kuinka paljon lehti voikaan kirjoittaa asioita faktoina ja ihmiset mukisematta nielevät asiat, sen enempää ajattelematta voiko se olla niin.

Oikea vastaus tähän aivojen kokoon on muuten n. 2 prosenttia ihmisen painosta. Aikuisen miehen aivot painavat keskimäärin 1424 grammaa, mutta paino alenee iän myötä 1395 grammaan. Naisen aivot painavat n. 1265 grammaa, alenemisesta ei wikipedian jutussa sanota mitään.

Pienemmät aivot ei tietenkään tarkoita, että naisen päässä olisi vähemmän tietoa tilanpuutteen takia. Naisten aivoissa on tietysti enemmän tietoa, mutta paremmin järjesteltynä ja tiivistettynä. Nih.

Ei kommentteja: